Chcesz kupić sól himalajską? Wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Sól to składnik konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto stosować je podczas gotowania?
Różowa sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie uwydatnia smak jedzenia. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi potas, cynk czy żelazo, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest dostępna zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem wapnia, potasu czy żelaza, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie traci swoich właściwości i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]