Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Dowiedz się, gdzie zamówić żurek, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Obecnie rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu ciągłego braku czasu, a przez to chęć szybkiego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw uprzednio serwowanych z reguły jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Barszcz biały a żurek – Zakwas z mąki pszennej lub żytniej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Kiedy zapyta się Polaka o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to błyskawicznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie wie, iż to dwa odmienne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co dzieli te zupy, niemniej powinno się wyraźnie podkreślić, że nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem umiejętności kucharza i jego subiektywnych smaków. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej włoszczyzny i grzybów. Zabiela się go też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej grupy zup można wydzielić 3 typy:
– kwaskowaty, zawiesisty żur sporządzany najczęściej ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go zwykle z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.

Baza na żurek i barszcz biały? Zrobić samodzielnie czy kupić?

Zrobienie zakwasu na wyliczone powyżej zupy jest proste, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. Na blogach kulinarnych znaleźć można kilkanaście przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Wykorzystując jednakże domowy zakwas należy przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli chrapka np. na żur przyjdzie do was bez ostrzeżenia, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których przyrządzimy wyborny barszcz biały i żurek staropolski albo śląski.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]