Szukasz soku z kiszonych buraków? Wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, do tej pory mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu substancje potrzebne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę substancji wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to też skarbnica witamin. Godna uwagi jest głównie duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Stanowią one też tarcze ochronną w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]