Skosztuj obwarzanków krakowskich

Zamów obwarzanki krakowskie na www.piekarniapochopien.com.

Mają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo interesująco, a znaleźć je można tylko w jednym miejscu na świecie. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką dawnej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją krakowskich cukierników. Dlaczego szczycą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przyjeżdżający do Krakowa w pierwszej kolejności chcą skosztować właśnie tego specjału?

Obwarzanki krakowskie – o historii kilka słów

Tradycja produkcji obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W księgach zaś pojawiły się wiek po tym, kiedy zauważono, iż jadła je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je wyłącznie w okresie przed Wielkanocą, ale później na stołach obecne były również w innych miesiącach. W piętnastym stuleciu władca Jan Olbracht wydał dokument, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła pięć stuleci potem Unia Europejska, dodając je na listę produktów regionalnych.

Jak robi się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki posiadają kształt okręgu z wyraźną plecioną powierzchnią i średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od wieków produkowane są według identycznej receptury. Ich określenie oraz wyjątkowy smak są wynikiem gotowania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – między innymi sezamem tudzież serem – i piecze.

Siedziba firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]